Een kleine meerderheid van de Vlamingen (54 procent) vindt dat de opkomstplicht bij verkiezingen moet vervangen worden door louter een stemrecht. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van VRT en De Standaard. Maar als we niet verplicht zouden zijn, dan zou 74 procent van de Vlamingen toch nog zijn stem gaan uitbrengen.

In ons land geldt tot nader order opkomstplicht, als een van de weinige landen in Europa. Dat betekent dat alle stemgerechtigde Belgen moeten deelnemen aan de verkiezingen, al zijn we niet verplicht om effectief een stem uit te brengen.

Een kleine meerderheid van de Vlamingen wil die opkomstplicht echter zien verdwijnen en laten vervangen door enkel een recht om te gaan stemmen, blijkt uit de peiling. Voornamelijk arbeiders en gepensioneerde mensen zijn hiervoor te vinden.

34 procent vindt dan weer dat de opkomstplicht moet blijven bestaan. Het gaat dan onder meer om hogeropgeleiden en mensen die in stedelijke gebieden wonen.

Driekwart zou toch nog gaan stemmen

Maar - opvallend - ook al zouden we niet verplicht zijn, dan zou volgens de peiling 74 procent van de Vlamingen toch nog gaan stemmen. Voornamelijk mannen, ouderen en hogeropgeleiden geven dat aan.

20 procent zou helemaal niet meer naar het stemlokaal gaan. Hier vinden we vooral vrouwen en arbeiders terug. En daarmee zitten we niet zo gek ver af van de 10 procent van de kiesplichtigen die bij de verkiezingen in 2014 gewoon thuisbleven.

Alle andere resultaten (kiestendensen, populariteitspoll en actualiteitsvragen) van de peiling in opdracht van VRT en De Standaard worden morgen bekendgemaakt. Vanaf 3 uur morgenochtend kunt u daarvoor terecht op deredactie.be.

(Bron VRT/belga)